The American (2010) George Clooney

Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010 Σχολιάστε

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 14 Οκτωβρίου 2010 (Ελλάδα) 
Στούντιο παραγωγής: Focus Features 
Σκηνοθεσία: Anton Corbijn
Σενάριο: Rowan Joffe
Πρωταγωνιστούν: George Clooney , Irina Björklund Violante Placido, Thekla Reuten, Paolo Bonacelli
Είδος: Θρίλερ αγωνίαςΚαταλληλότητα: Α (βία, γυμνό)Επίσημη ιστοσελίδα: TheAmericanthemovie.com

Ο Βραβευμένος με 'Οσκαρ George Clooney έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό το θρίλερ αγωνίας. Ως πληρωμένος δολοφόνος, ο Jack είναι συνεχώς σε κίνηση και πάντα μόνος. Μετά από μια «δουλειά» στη Σουηδία που δεν τελειώνει όπως αναμενόταν, ο Τζακ αποσύρεται στην ιταλική ύπαιθρο. Μένει μακριά από το θάνατο για λίγο, καθώς κρύβεται σε ένα μικρό μεσαιωνικό χωριό. Ενώ διαμένει εκεί, ο Τζακ δέχεται από το«αφεντικό» του τον Pavel (Johan Leysen) μια νέα φαινομενικά εύκολη αποστολή. Αναλαμβάνει να κατασκευάσει ένα όπλο για μια μυστηριώδη σύνδεσμο, την Mathilde (Thekla Reuten). Απολαμβάνοντας τη γαλήνη στα βουνά του Abruzzo, ο Jack αποδέχεται την φιλία του τοπικού ιερέα, πατέρα Benedetto (Paolo Bonacelli) και συνδέεται με μια όμορφη πόρνη, την Clara (Violante Placido). Ο δεσμός του Jack και της Clara εξελίσσεται με τον χρόνο σε ένα ειδύλλιο, φαινομενικά ακίνδυνο. Όμως βγαίνοντας από την αφάνεια, ο Jack ίσως να προκαλεί την τύχη του.

Trailer 1
Trailer 2
Αυτή την ταινία θα την λατρέψετε όσοι απολαμβάνετε τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο και τις ταινίες τέχνης ή θα φύγετε από την αίθουσα εντελώς απογοητευμένοι Απευθύνομαι σε όσους θεωρείτε αριστουργήματα της έβδομης τέχνης τους Transformers και τον Iron Man. Αυτό εξαρτάται από την υπομονή σας αλλά κυρίως το κινηματογραφικό σας υπόβαθρο και το γούστο σας στον παλιό καλό Ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Για όσους από εσάς έχετε τα δύο προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, η ανταμοιβή σας θα είναι μια απόλυτα μινιμαλιστική  κινηματογραφική απόλαυση και την ευκαιρία να απολαύσετε τον πολύ George Clooney να προσεγγίζει τον χαρακτήρα που υποδύεται με τρόπο που να αφήνει τις αδυναμίες και τα ελαττώματά του να φανούν μέσα από την ερμηνεία του.

Βασισμένο στο μυθιστόρημα "A Very Private Gentleman" του Βρετανού Martin Booth, το θρίλερ αγωνίας «ο Αμερικανός» δεν μοιάζει με κανένα από τα φιλμ της κατηγορίας του.
Δεν πρόκειται να δείτε εκρηκτικές σκηνές δράσης με ανατινάξεις, πιστολίδι, ξύλο, εκρήξεις και κυνηγητά αυτοκινήτων όπως π.χ. στο «Τελεσίγραφο του Bourne». Αντ' αυτών θα δείτε μία προσεκτική, σε βάθος σπουδή χαρακτήρων σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή ευαίσθητη ματιά, αλλά με αναφορές στα σπαγγέτι γουέστερν και τα ιταλικά αλλά και γαλλικά αστυνομικά φιλμ της δεκαετία του '60 και του '70.
Ο σκηνοθέτης Anton Corbijn (" Control (2007)") επηρεασμένος από τα γουέστερν, γοητεύεται από την ιδέα του μοναχικού άνδρα που φτάνει ξαφνικά σε μια ήσυχη πόλη σε αναζήτηση της απομόνωσης. Συνδέεται διστακτικά με δύο ανθρώπους προσπαθώντας να ζήσει σαν φυσιολογικός άνθρωπος αλλά τελικά θα πρέπει να υποκύψει στους λόγους για τους οποίους έφτασε σε αυτό το απομακρυσμένο μέρος. Αυτή είναι η γοητεία που δίνει πνοή στην ιστορία του «Αμερικανού».

Ο Corbijn ξεκίνησε σαν πετυχημένος φωτογράφος, κάτι που φαίνεται και στην ταινία του. Τα θεαματικά πλάνα του Abruzzo (Αμπρούτσο), μιας ορεινής έκτασης ανατολικά της Ρώμης, εκτεινόμενη μέχρι την Αδριατική, μιας περιοχή που είχε πληγεί από σεισμό το 2009, κόβουν την ανάσα και το τοπίο, τόσο ζωντανό και επιβλητικό, είναι ένας από τους πρωταγωνιστές από μόνο του, ερχόμενο σε έντονη αντίθεση με τους αραιούς διαλόγους και τη σύντομη δράση που διακρίνουν την ταινία.

Φιλάνθρωπος μέχρι το κόκκαλο, ο Clooney είχε επίγνωση του γεγονότος ότι εκτός από τα χρήματα που θα δαπανώνταν από την παραγωγή κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην περιοχή, τα γυρίσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν τουριστικό κίνητρο και να βοηθήσουν την περιοχή από οικονομικής απόψεως, Στην πραγματικότητα, ο δήμαρχος και οι κάτοικοι της Sulmona, μία από τις μικρές πόλεις όπου έγιναν τα γυρίσματα, εξέφρασε την ικανοποίησή του κυρίως για τους πολυπληθείς ιταλούς συντελεστές και αγκάλιασε το εγχείρημα. 
Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά από τα σπαγγέτι γουέστερν από τη δεκαετία του '50 γυρίστηκαν στο Abruzzo και τις γύρω πόλεις με τα ορεινά τοπία τους.
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Östersund, Jämtlands län στη Σουηδία, στη Ρώμη, στο Castel del (Abruzzo), μια κοινότητα και πόλη στην Επαρχία L'Aquila, στο Abruzzo της Ιταλίας, στην πόλη Sulmona περίπου 170χλμ ανατολικά της Ρώμης επίσης στην Επαρχία της Άκουιλα (Provincia dell'Aquila) την μεγαλύτερη, ορεινότερη και λιγότερο πυκνά κατοικημένη επαρχία στην περιοχή του Αμπρούτσο (Abruzzo) της κεντρικής Ιταλίας.

Ο Clooney υποδύεται τον Jack, έναν έμπειρο δολοφόνο που η τελευταία του αποστολή στη Σουηδία πήγε στραβά. Συνεχώς μετακινούμενος, αποσύρεται στην Ιταλική ύπαιθρο αναζητώντας την απομόνωση και προφανώς μια ανάπαυλα από τη βασανισιστική ζωή του δολοφόνου που πάντα κοιτάζει πίσω του, περιμένοντας την εμφάνιση του εχθρού.

Εκεί, έπειτα από επικοινωνία με τον σύνδεσμό του τον Pavel, θα δεχτεί τη νέα αποστολή που του προτείνει. Να κατασκευάσει ένα ειδικών προδιαγραφών όπλο για μια μυστηριώδη γυναίκα και προφανώς πληρωμένη δολοφόνο, την Mathilde (Thekla Reuten). Κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού, τίποτα δεν μαρτυρά την ταυτότητα και την προέλευση του Jack. Οι σκηνές αφορούν το στήσιμο του χαρακτήρα του, την διαμονή του στην μικρή πόλη και τη δουλειά του, να κατασκευάσει μεθοδικά το όπλο που του έχουν αναθέσει. Οι διάλογοι είναι ελάχιστοι, σύντομοι και σποραδικοί, κυρίως μονοσύλλαβοι καθόλη τη διάρκεια της ταινίας

Κατά τη διάρκεια της ανάπαυλάς του στα βουνά του Abruzzo, γίνεται φίλος με τον πατέρα Benedetto (Paolo Bonacelli), που με την επαρχιώτικη αθωότητα και αμεσότητά του τον προσεγγίζει, θέλωντας να σώσει την ψυχή του από τις αμαρτίες που υποψιάζεται ότι έχει, αλλά που στην πραγματικότητα δεν μπορεί ούτε κατά διάνοια να φαταστεί. Ο Jack επισκέπτεται τακτικά μια ντόπια πόρνη την Carla (Violante Placido), με την οποία σταδιακά συνδέεται συναισθηματικά και ο δεσμός τους γίνεται σοβαρότερος. 
 
Τότε όμως τα φαντάσματα του παρελθόντος επισκέπτονται τον Jack που αρχίζει να βλέπει σκευωρίες πίσω από καταστάσεις και ανθρώπους. Κάποιος άνδρας τον παρακολουθεί το βράδι καθώς επιστρέφει σπίτι του και αναρωτιέται πως τον ανακάλυψαν τόσο σύντομα, εφόσον κανείς δεν γνωρίζει την ταυτότητά του και το μέρος που κρύβεται.

Αυτή η Ευρωπαϊκή ταινία έρχεται σε αντίθεση με τις Χολυγουντιανές ταινίες κατασκοπίας και διαφέρει σε όλα, κάτι που την διαφοροποεί και την κάνει ξεχωριστή.
Αμερικανικοί κριτικοί έθαψαν» τον «Αμερικανό», ακριβώς γιατί το αμερικανικό κοινό είναι εκπαιδευμένο στην ακατάσχετη κενή δράση, τα ψηφιακά εφέ, τους ρηχούς πρωταγωνιστές και το αίσιο τέλος όπου ο ήρωας καταλήγει με το κορίτσι αγκαλίά και όλους να τον χειροκροτούν. Αυτά ξεχάστε τα.

Παρατεταμένες σκηνές χωρίς διαλόγους διαδέχονται η μία την άλλη και ίσως φανούν μονότονες στον ανεπιτήδευτο θεατή, ιδίως αν δεν συνδεθεί με τον πρωταγωνιστή από την αρχή.

Σκοτεινά βραδινά πλάνα του παραδοσιακού χωριού με τα τόσο γνώριμα άναρχα κτισμένα μεσογειακά σοκάκια, με την βραδινή ησυχία, υγρός κρύος βροχερός καιρός λόγω του υψόμετρου, πρωινά πλάνα με την παλιά πόλη να προβάλει πάνω από τα σύννεφα στην κορυφή του βουνού καθώς χαράζει, ο ήχος της καμπάνας στο ψηλότερο σημείο του χωριού, η απλότητα των επαρχιωτών, ο παλιός σιδηροδρομικός σταθμός, έμμεση αναφορά στον Σέρτζιο Λεόνε (" C'era una volta il West " 1968). 
Ακόμη και η σκηνή στο επαρχιακό Bar Del Monte με την τηλεόραση να παίζει το «Μια φορά κι έναν καιρό στην άγρια Δύση» του Λεόνε.


Ο Clooney είναι στο στοιχείο του, δίνοντας μία πρώτης τάξης ερμηνεία, εκείνη του βαθιά προβληματισμένου εγκληματία που μάταια πια ψάχνει τη σωτηρία της ψυχής του, που αναζητά την απόδραση από την πραγματικότητά του. Χωρίς λόγια να αντανακλούν τα συναισθήματα που προσπαθεί να εκφράσει, περιορίζεται κυρίως στην ανεπαίσθητη καλά κρυμμένη καλοσύνη του, το βλέμμα στα μάτια του, μια αμυδρή αναλαμπή από ένα χαμόγελο στη γωνία των χειλιών του, ένα νεύμα για να κατευνάσσει την αυξημένη αγωνία και τη συγκίνησή του.

Η ταινία εξελίσσεται βαθμιαία και κορυφώνεται με τρόπο που δεν είναι πρωτότυπος, αλλά ξεχυλίζει από αμεσότητα και ρεαλισμό μέχρι το δραματικό τέλος.

Stumble
Delicious
Technorati
Facebook
Digg

0 σχόλια »

Γράψτε ένα σχόλιο!

Προσθέστε το σχόλιό σας, ή παρακολουθήστε το από τη δική σας σελίδα. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε μέσω RSS.

Να είστε ευγενικοί, μέσα στο θέμα και όχι spam.