RED (2010) της DC Comics, B.Willis, M.Freeman, J.Malkovich, H.Mirren

Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 Σχολιάστε

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 4 Νοεμβρίου 2010 (Ελλάδα)
Στούντιο παραγωγής: Summit Entertainment
Σκηνοθεσία: Robert Schwentke
Σενάριο: Erich Hoeber, Jon Hoeber
Πρωταγωνιστούν: Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich, Helen Mirren, Karl Urban, Mary-Louise Parker, Brian Cox, Julian McMahon, Richard Dreyfuss, Ernest Borgnine

Είδος: Δράση, Κωμωδία
Καταλληλότητα: Α-13

Βασισμένο στην DC Comics καλτ εικονογραφημένη νουβέλα των Warren Ellis και Cully Hamner, το «Red» είναι μια εκρηκτική κωμωδία-δράσης με πρωταγωνιστές τους Bruce Willis, Morgan Freeman, John Malkovich και Helen Mirren.

Ο Frank (Bruce Willis), ο Joe (Morgan Freeman), ο Marvin(John Malkovich) και η Victoria (Helen Mirren), ήταν κορυφαίοι πράκτορες της CIA - αλλά τα μυστικά που γνωρίζουν τους έκαναν τους Νο 1 στόχους των Μυστικών Υπηρεσιών. Τώρα, κατηγορούμενοι για δολοφονία, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την πονηριά, την εμπειρία και την ομαδική εργασία τους, για να μείνουν ένα βήμα μπροστά από τους θανατηφόρους διώκτες τους και να παραμείνουν ζωντανοί. Για να σταματήσουν την επιχείρηση, η ομάδα ξεκινά μία αδιανόητη αποστολή, διασχίζοντας τη χώρα για να εισβάλλουν στο άκρως απόρρητο αρχηγείο της CIA, όπου θα ανακαλύψουν μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες και συγκαλύψεις στην ιστορία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.






Ο Frank Moses (Bruce Willis) είναι συνταξιούχος. Ζει σε έναν ήσυχο δρόμο στο Οχάιο, όπου όλα τα σπίτια μοιάζουν ίδια και όλοι οι γείτονές τον χαιρετούν και βεβαιώνονται ότι οι κάδοι  των σκουπιδιών είναι ευθυγραμμισμένοι τέλεια με το κράσπεδο του πεζοδρομίου. Με μια πρώτη ματιά όλα δείχνουν να είναι ειδυλλιακά, αλλά στην πραγματικότητα ο ίδιος βαριέται αφόρητα. Η μόνη ευχαρίστηση που έχει στη ζωή του είναι οι τακτικές τηλεφωνικές κλήσεις προς τη Sarah (Mary-Louise Parker), που απαντά στα τηλέφωνα στο γραφείο Σύνταξης.  
Ο Frank σκίζει τις επιταγές της σύνταξής του και προσποιείται ότι δεν φτάνουν ποτέ για να έχει μια δικαιολογία για να της μιλήσει. Και οι δύο είναι μοναχικοί και στηρίζονται στις περιστασιακές συνομιλίες τους.

Όταν μια βαριά οπλισμένη ομάδα εκτελεστών εισβάλει στο σπίτι του Frank μέσα στη νύχτα και εκείνος τους εξολοθρεύει εύκολα, θα αρχίσετε να αναρωτιέστε τι ακριβώς έκανε ο Frank Moses πρωτού αποσυρθεί; Αποδεικνύεται ότι ήταν πράκτορας της CIA. Και από ότι δείχνουν τα πράγματα, ήταν αρκετά καλός στη δουλειά του. 
Στα καθήκοντά του περιλαμβάνονταν δολοφονίες, ανατροπές κυβερνήσεων, έναρξη και τερματισμός πολέμων και κάθε είδους «μαύρες» επιχειρήσεις. Ο φάκελλός του είναι ογκώδης και τα περισσότερα είναι σβησμένα και λογοκριμένα.

Κάποιος, κάπου έχει ορίσει τον Frank ως "RED" ( “Retired Extremely Dangerous”) ή αλλιώς "εν αποστρατεία και εξαιρετικά επικίνδυνος» (απ' όπου και η ταινία παίρνει το όνομά της) και τον καταδικάζουν σε εκτέλεση. Ο Frank αρχίζει το οδικό ταξίδι του διασχίζοντας τη χώρα, παίρνοντας αρχικά μαζί του τη Sarah και μετέπειτα επανασυνδέται με την παλιά του ομάδα που περιλαμβάνει τον Joe (Morgan Freeman), τον Marvin (John Malkovich), και τη Victoria (Helen Mirren). 
Μαζί προσπαθούν να ξετυλίξουν το κουβάρι με τα ψέματα και την παραπληροφόρηση των Μυστικών Υπηρεσιών και να ανακαλύψουν ποιος ακριβώς τους θέλει νεκρούς και για ποιο λόγο, ενώ συγκρούονται συνεχώς με τον Πράκτορα Cooper (Karl Urban).

Ενώ η βασική πλοκή του "RED" είναι αρκετά τυποποιημένη όπως κάθε ταινία κατασκοπείας, με όλες τις συνήθεις φανφάρες και ανατροπές, δύο πράγματα ξεχωρίζουν. Το πρώτο είναι το χιούμορ. που διατρέχει ολόκληρη την ταινία. Οι χαρακτήρες λένε αστεία για να  ελαφρύνουν την κατάστασή τους, αλλά στην ουσία γνωρίζουν πολύ καλά ότι μπορούν να πεθάνουν φρικτά και μάλιστα ανά πάσα στιγμή. Το "RED" είναι αστείο, αλλά με έναν αέρα τραγωδίας ταυτόχρονα.

Το συστατικό στην ταινία που πραγματικά την κάνει πολύ διασκεδαστική δεν είναι η δράση. Υπάρχει αφθονία δράσης που είναι αρκετά καλή, αλλά στον πυρήνα της ταινίας είναι οι χαρακτήρες και η χημεία μεταξύ τους. Ο Willis είναι τέλειος σαν Frank. Αυτό είναι ο χαρακτήρας του είδους στο οποίο είναι ο καλύτερος, εξυπνάκιας, μάγκας με καλή καρδιά και ένα αδύνατο σημείο, το είδος του τύπου που μπορεί να εξολοθρεύσει μια ομάδα εκπαιδευμένων δολοφόνων, να πει ένα ένα αστείο, να ερωτευτεί μια όμορφη κοπέλα, και όλα αυτά την ίδια στιγμή. Ο πάντα καλός Freeman δίνει μια πικρόχολη γλυκύτητα στον χαρακτήρα του, τον Joe. Μπορεί να είναι 80 και να βρίσκεται στο τελικό στάδιο του καρκίνου του ήπαρ, αλλά θα σου φυτέψει μια σφαίρα με ένα χαμόγελο στο πρόσωπο.

Το να βλέπεις την Helen Mirren, με την υπερβολική ευγένεια και τη βρετανική γοητεία της, να ρίχνει ζωσμένη με ένα τεράστιο πολυβόλο, είναι μια από τις πραγματικές απολαύσεις του "RED". Ο John Malkovich κλέβει την παράσταση σε κάθε σκηνή που συμμετέχει και παίζει στα σοβαρά τον παρανοϊκό Marvin, ο οποίος δεν είναι τελικά παρανοϊκός σε όλα (αποδεικνύτεαι πως κυνηγούν και αυτόν), σαν ένα μανιακό, ακοινώνητο παιδάκι. Κουβαλάει ένα λούτρινο γουρουνάκι, λουφάζει στο παρασκήνιο όταν τον επιπλήτουν και απολαμβάνει με παιδική χαρά τη βία.

Δεν θα μπορούσαν να φανταστούν καλύτερη διανομή ρόλων. Από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο, ο καθένας είναι κορυφαίος στο ρόλο του, ακόμη και οι δευτερεύοντες πρωταγωνιστές. Η Mary-Louise Parker είναι μια βαριεστημένη, μόνη γυναίκα που παρασύρεται στη ρομαντική περιπέτεια. Ο Karl Urban είναι πολύ καλός στο ρόλο του μπερδεμένου πράκτορα. Ο πάντα εκπληκτικός  Brian Cox εμφανίζεται ως ένας Ρώσος πράκτορας ο οποίος τυχαίνει να είναι απελπιστικά ρομαντικός. Ο Ernest Borgnine είναι ένας επαναστάτης κάτοχος των μεγαλύτερων  μυστικών της CIA και ο Richard Dreyfuss υποδύεται τον ραδιούργος έμπορο όπλων. Σε μικρούς ρόλους εμφανίζονται ο James Remar (ο πατέρας του  Dexter) και στον ρόλο του Αντιπροέδρου Robert Stanton ο Julian McMahon, ο πλαστικός χειρούργος του  Nip/Tuck.

Ο σκηνοθέτης Robert Schwentke ( The Time Traveler's Wife , Flightplan ) δεν επεμβαίνει πολύ, αφήνει την παρέα να κάνει τα δικά της, κι αυτή είναι η σωστή προσέγγιση. Κατά διαστήματα το "RED" μοιάζει με τη σειρά ταινιών "Oceans» , όπου η δύναμη των πρωταγωνιστών-αστέρων βρίσκεται στο επίκεντρο και η ταινία αναφέρεται  περισσότερο σ' αυτούς παρά στην πλοκή του έργου. Σε άλλες στιγμές στηρίζεται στην αντιπαράθεση των προσωπικοτήτων, όπως σε ένα καλό Γουέστερν.

Το "RED" βασίζεται στο ομώνυμο Κόμικ του Warren Ellis και ενώ η ταινία διατηρεί μερικά από τα βασικά στοιχεία την ιστορίας, έχει εξελιχθεί σε κάτι εντελώς διαφορετικό. Η ιστορία του Ellis είναι μια ξεκάθαρη ιστορία εκδίκησης, όπου ο Frank σκοτώνει όποιον γνωρίζει για την ύπαρξή του, προκειμένου να παραμείνει ένας κρυμμένος συνταξιούχους. Είναι σκοτεινό και βίαιο. Η Sarah υπάρχει στο κόμικ, αλλά ο Joe, ο Marvin, και η Victoria δεν είναι πουθενά. Ωστόσο, η εκδοτική Wildstorm κυκλοφόρησε τέσσερα κόμικ με αυτοτελείς ιστορίες, μία για κάθε ένα από τους τέσσερις βασικούς χαρακτήρες, που λειτουργούν ως prequels για την ταινία.

Οι σεναριογράφοι Jon Hoeber και Erich Hoeber σίγουρα έκαναν καρτουνίστικη την ταινία προσθέτοντας ελαφρότητα, που δεν υπάρχει στο κόμικ. Η προσέγγισή τους λειτουργεί καλά, αλλά είναι απλά διαφορετική. Δεν χρειάζεται να έχετε διαβάσει το κόμικ "RED" για να απολαύσετε την ταινία "RED". Στην πραγματικότητα, αν επέλεγαν έναν διαφορετικό τίτλο και αν άλλαζαν το όνομα του Frank, τότε μάλλον δεν θα συνειδητοποιούσες ακόμη και ότι προέρχεται από το ίδιο το Κόμικ.

Το "RED" δεν είναι η τέλεια ταινία, αλλά είναι αρκετά καλή και πολύ διασκεδαστική από την αρχή μέχρι το τέλος. Πέφτουν αρκετές σφαίρες για να ξεκινήσουν έναν μικρό πόλεμο, ξέφρενες μονομαχίες σώμα με σώμα, κυνηγητά με αυτοκίνητα και τόνοι εκρηκτικών. Ενώ όλα αυτά είναι αρκετά καλοί λόγοι για να τη δείτε, η πραγματική διασκέδαση βρίσκεται στους χαρακτήρες, τον Frank, τη Sarah, τον Joe, τη Victoria, και τον Marvin, ειδικά στον Marvin.

Stumble
Delicious
Technorati
Facebook
Digg

0 σχόλια »

Γράψτε ένα σχόλιο!

Προσθέστε το σχόλιό σας, ή παρακολουθήστε το από τη δική σας σελίδα. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε μέσω RSS.

Να είστε ευγενικοί, μέσα στο θέμα και όχι spam.