Salt (2010) Κάτι μου θυμίζει...

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 Σχολιάστε



H Evelyn Salt είναι μία πράκτορας της CIA που εμπνέει τον σεβασμό σε όλους, συμπεριλαμβανομένου και του αφεντικού της, τον Ted Winter. Εντελώς απρόσμενα, ένας Ρώσος κατάσκοπος μπαίνει στα γραφεία τους και προσφέρει μία ζωτικής σημασίας λεπτομέρεια: ο Πρόοεδρος της Ρωσίας θα δολοφονηθεί κατά την προσεχή επίσκεψή του στη Ν.Υ. για να παραστεί στην κηδεία του πρόσφατα εκλιπόντος Αμερικανού Αντιπροέδρου. Και το όνομα του Ρώσου εκτελεστή: Evelyn Salt. Ανησυχώντας για την ασφάλεια του συζύγου της, με τον οποίο δεν μπορεί να επικοινωνήσει, αποφασίζει να το σκάσει. Ο προϊστάμενός της Winter αρνείται να αποδεχτεί ότι είναι εκείνη το καρφί ή ο διπλός πράκτορας, αλλά οι πράξεις της αρχίζουν να δημιουργούν αμφιβολίες. Ποια είναι επιτέλους η Evelyn Salt και τι σχεδιάζει; 

Πρωταγωνιστούν:  Angelina Jolie, Liev Schreiber, Chiwetel Ejiofor, Daniel Olbrychski, August Diehl
Σκηνοθεσία: Phillip Noyce
Διάρκεια: 100 λεπτά




Ταινία καταιγιστικής δράσης, από τον Αυστραλιανό 50χρονο σπεσιαλίστα Phillip Noyce. Παλιότερες δουλειές του σίγουρα θα έχετε απολαύσει, όπως το Dead Calm (1989) (Κρουαζιέρα στην άκρη του τρόμου), το Patriot Games (1992) (Παιχνίδια Ολέθρου) Sliver (1993) Clear and Present Danger (1994) (Άμεσος Κίνδυνος) , The Saint (1997) (Ο Άγιος)The Bone Collector (1999)(Συλλέκτης οστών), The Quiet American (2002) (Ο ήσυχος Αμερικανός)




Στο Salt αρχικά θα πρωταγωνιστούσε ο Tom Cruise, αλλά όταν εκείνος αποχώρησε, έγιναν οι απαραίτητες μετατροπές στο σενάριο και ο Edwin Salt έγινε... Evelyn Salt και Angelina Jolie στη συνέχεια.

H Salt (Jolie) αρχίζει να αμφισβητείται στα μάτια του αφεντικού και των συναδέλφων της όταν ένας Ρώσος πράκτορας την υποδεικνύει ως έναν από τους πολλούς εκπαιδευμένους στην ψυχροπολεμική Ρωσία, κρυφή πράκτορα σταλμένη στην Αμερική. Έχοντας καταλάβει καίρια θέση στην CIA, "τελεί εν υπνώσει" για δεκαετίες έως ότου ενεργοποιηθεί για να φέρει εις πέρας την αποστολή της, με κάθε κόστος. Στην προκειμένη περίπτωση, να δολοφονήσει τον Ρώσο Πρόεδρο και στη συνέχεια τον Αμερικανό Πρόεδρο, ξεκινώντας έναν πυρηνικό πόλεμο μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.




 
Ωστόσο, το σενάριο κάτι μας θυμίζει. Οι παλιότεροι θα θυμούνται σίγουρα μία ταινία από τη δεκαετία του '80, με πρωταγωνιστή τον Kevin Costner.
Το Αδιέξοδο (1989) No Way Out
Πρωταγωνιστούσαν επίσης οι Gene Hackman, Sean Young, Will Patton. Ο Αντιστράτηγος Tom Farell (Kevin Costner) γνωρίζεται με την Susan Atwell (Sean Young) σε ένα πάρτι και χωρίς να γνωρίζει ότι είναι ερωμένη του υπουργού Άμυνας David Brice (Gene Hackman), περνά μαζί της ένα καυτό βράδυ. Ο Brice το μαθαίνει και σε μια σκηνή ζηλοτυπίας την δολοφονεί κατά λάθος, σπρώχνοντάς την και χτυπώντας την θανάσιμα στο κεφάλι. Ο βοηθός του υπουργού, εφευρίσκει μία φανταστική ιστορία με έναν υποτιθέμενο κρυφό Ρώσο πράκτορα που έχει εισέλθει στην CIA και έχει διαπράξει και την δολοφονία. Δίνουν την υπόθεση στον συντετριμμένο Kevin Costner, ο οποίος γνωρίζει πως το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που έχουν στα χέρια τους είναι μία θολή στιγμιαία φωτογραφία του «δολοφόνου», στην οποία φυσικά απεικονίζεται ο ίδιος και την οποία είχε τραβήξει η δολοφονημένη, όταν διασκέδαζαν μαζί. Ενόσω ένας αργός υπολογιστής επεξεργάζεται τη θολή φωτογραφία, ο χρόνος τρέχει για τον Costner, ο οποίος προσπαθεί να σωθεί και να ξεσκεπάσει τους πραγματικούς ενόχους. Το καλύτερο έρχεται στο φινάλε, όπου ο Costner, καταφέρνει να ξεδιαλύνει την υπόθεση και να ξεσκεπάσει τον Υπουργό. Συναντιέται με τους κρυφούς συναδέλφους του, Ρώσους πράκτορες(!) για να φυγαδευτεί ξανά στην πατρίδα του τη Ρωσία, αποδεικνύοντας πως η φανταστική ιστορία που είχαν σκεφτεί για να τον παγιδεύσουν, ήταν κατά τύχη(!) αληθινή. Συγκλονιστικό φινάλε ταινίας, σε μια εποχή που δεν είχε λανσαριστεί ευρύτατα η φράση «μην αποκαλύψετε το τέλος της ταινίας»
Αξίζει να ανακαλύψετε αυτό το διαμαντάκι, με μια βόλτα στο video club της γειτονιάς σας...

Stumble
Delicious
Technorati
Facebook
Digg

0 σχόλια »

Γράψτε ένα σχόλιο!

Προσθέστε το σχόλιό σας, ή παρακολουθήστε το από τη δική σας σελίδα. Μπορείτε επίσης να εγγραφείτε μέσω RSS.

Να είστε ευγενικοί, μέσα στο θέμα και όχι spam.